11.8.2023

VDL Finland

Hollannista lähtöisin olevan VDL Bus & Coachin ydintoimintoihin kuuluvat linja-autojen kehitys, valmistus, myynti ja jälkimarkkinointi sekä mini- ja midibussien korimuutokset ja -pidennykset. Lisäksi VDL Bus & Coach ostaa ja myy käytettyjä linja-autoja. VDL Groep koostuu yli sadasta eri yhtiöistä. VDL Groepin tytäryritys VDL Bus & Coach Finland Oy vastaa Suomessa linja-autojen myynnistä, ja Pekant Lieto on yksi yrityksen sopimuskorjaamoista.

VDL Bus & Coach Finlandin myyntipäällikkö Timo Vainio kertoo, miten yhteistyö Liedossa toimii.

– Tällä hetkellä Suomen teillä liikkuu n. 750 toimittamaamme VDL-linja-autoa, joista n. 90 % operoi kaupunkiliikenteessä ja loput maanteillä. Uusia autoja menee vuosittain 40–100 kpl.

Toimitusmäärä vaihtelee vuosittain, ja korona-aika vaikutti varsinkin maantieajossa olevien linja-autojen menekkiin.

VDL Bus & Coach Finlandilla on kolme omaa korjaamoa ja 11 sopimuskorjaamoa. Vuoden 2020 kesällä VDL Bus & Coach Finland haki Turun seudulta uutta laadukasta raskaan kaluston korjaamoa kumppanikseen.

– Ei entisenkään kumppanin työssä ollut moittimista, mutta Pekant Liedon ilta- ja lauantaiaukiolo oli meille tärkeä pointti.

 

Linja-autoja Suomen olosuhteisiin

Parin tehdyn työn jälkeen Timo vakuuttui Pekantin valmiuksista tuottaa linja-autoihin toimenpiteitä.

– Perheyhtiön henki oli myös merkittävä asia itse korjaustyön laadun lisäksi. VDL Groep on myös perheyhtiö, toki kokoluokaltaan vähän erilainen, mutta yhtymäkohtia löytyy.

Uusien myynnin lisäksi VDL Bus & Coach Finland tuo maahan käytettyjä linja-autoja. Huoltojen ja korjausten lisäksi autoja pitää päivittää Suomen olosuhteisiin sopiviksi.

– Lisäämme esimerkiksi lämmityslaitteisiin tehoja. Euro-autoissa kuljettajan alue on usein jätetty lämmityksen osalta vähälle huomiolle. Lisäksi varustamme autoja lisävaloilla, koska Keski- ja Etelä-Euroopan liikennemäärissä kaukovaloille ei ole sellaista tarvetta kuin pohjoismaissa.

VDL on autojen valmistaja, joten uusissa autoissa ja niiden varustelun varaosina pyritään aina käyttämään originaaleja VDL-varaosia. Pekant saa VDL Bus & Coach Finland Vantaan toimipisteestä varaosat nopeasti Liedon korjaamon käyttöön. Käytettynä tuodut autot varustellaan aina VDL-alkuperäisosilla ja niitä löytyy myös Pekantin varaosavarastosta.

 

VDL Bus & Coach Finland 2 refe

 

Ammattitaitoa, asennetta ja ymmärrystä

VDL Bus & Coach Finlandin sopimuskorjaamona Pekant Lieto hoitaa mainitut muutostyöt sekä huoltoja ja korjauksia.

– Uusien autojen takuuhuoltojen lisäksi Pekant tekee käytettyjen bussien huoltotarkastukset aina ennen asiakkaalle luovutusta.

VDL-maantieautoissa on DAF:n moottori ja vanhemmissa kaupunkibusseissakin on DAF:n kanssa samaan konserniin kuuluva Cumminsin voimanlähde. Timon mukaan Pekant tietää DAF:n kujeet.

– Jos Pekantin vahvuuksissa mennään yksityiskohtiin, niin esimerkiksi heidän vetolinjaosaaminen on huippua, ja Liedossa on hyvät testerit käytössä.

Pekantin laajemmista vahvuuksista Timo Vainio korostaa Pekant Liedon henkilökunnan asennetta.

– Pekantilla on hyvä ja nopea reagointi, ja he ovat avoimia kouluttautumaan ja oppimaan uutta. Heillä on myös ymmärrys linja-autoalan ja liikennöitsijän bisneksestä. Jos kuorma-auto myöhästyy puolituntia aikataulustaan, se haittaa yleensä vain saman ajan verran muiden töiden ketjutusta. Jos tilausajobussin myöhästymisen takia risteilylaiva ehtii lähteä satamasta, liikennöitsijä on monitahoisen selvityksen edessä.

Linja-autot ovat oma lukunsa huollon ja korjauksen näkökulmasta erityisesti korin osalta. Raskaan kaluston korjaamokumppanin onkin asennoiduttava yhteistyöhön jatkuvan oppimisen asenteella – varsinkin, kun kaikissa VDL:n uusissa kaupunkiliikenteen autoissa on voimanlähteenä sähkö.

 

Oikea asenne on yhteinen etu

Hyvä yhteistyökumppani on arvokas myös VDL Bus & Coach Finlandin oman toimitusvarmuuden ja laadukkaan toiminnan näkökulmasta.

– Pekant Lieto on saanut hoidettua heille osoitetut työt äärettömän hyvin. Toimenpiteet on aloitettu ajallaan ja valmistuvat arvioidussa ajassa, joskus jopa etuajassa. Yleensä asiakas haluaa autonsa ”eilen”, ja notkeutta kysytään meidän asiakaspalvelussa ja käyttämissämme korjaamoissa.

– Toki varoittelemme Pekantia ennakkoon tulevista töistä, mutta joskus tilanne vaatii nopeaa reagoimista. Siihen Pekantilla on oikea asenne, ja ilta- ja lauantaiaukioloajat helpottavat kiiretapausten hoitamisessa.

Korjausten ja huollon kustannuksetkin ovat Timolla tiedossa etukäteen, ja ne myös pitävät.

– Kuvailisin Pekantin hintatasoa terveeksi. Hinta ja laatu kohtaavat.

VDL Bus & Coach Finlandin ja Pekant Liedon yhteistyölle löytyy pohjaa myös samasta asenteesta palvella asiakkaitaan.

– Aika usein asiakkaamme soittavat myyjillemme, kun tarvitsevat apua kaluston ylläpidossa. Tällä kertaa asiakkaani soitti minulle lauantaina. Heillä oli akuutti tilanne päällä kaluston kanssa. Tosiasiallisesti minulla on tarjota vain olkapää. Ohjasin heidät Lietoon ja Pekantille. Asiakkaamme sai avun lauantainakin – kiitos Pekant Liedon porukan ja pitkien aukioloaikojen.

Timo Vainiolla on vakuuttunut olo Pekant-yhteistyöstä. Suosittelua ei tarvitse epäröidä hetkeäkään.

– Yhteistyömme jatkuu ja toivottavasti myös syveneekin entisestään. Voin varauksetta suositella, kuten olen tehnytkin, Pekant Lietoa linja-autojen ja bussien korjaamona.