Pekantilla töissä, mekaanikko Jesse Kyllönen

4.1.2022
  • ikä: 22 vuotta
  • koulutus: raskaan kaluston asentaja
  • Pekantin Oulun toimipisteessä töissä vuoden 2019 heinäkuusta:
  • Aiemmin työpaikkana Volvon merkkikorjaamo

 

”Hommat toimivat. Itsestään selvyyksistä, kuten palkan saamisesta, ei tarvitse huolehtia. Ja harrastustakin varten on aina järjestynyt vapaita. Työtehtävistä erityisen palkitsevia ja minulle mieluisia ovat tien päälle jääneiden rekkojen elvytys. Niitä keikkoja tulee varsinkin talven ensimmäisillä pakkasilla.”

 

Tieto kulkee ja läppä lentää

”Työhistoriani vuoksi teen mieluiten korjauksia Volvoihin. Jokaisessa merkissä on toki omat erityspiirteet ja yleisimmin vikaantuvat osat ovat tiedossa. Mutta Volvojen kohdalla tietoni on muita merkkejä syvällisempää. Yleisemmin työtehtävistä mieluisampia ovat sähköpuoleen liittyvät työt sekä rekan päästötasojen alentamiseen liittyvät AdBlue-asennukset.

Jokaisessa työtehtävässä on jotain erityistä. Vian sijainti tai tiedetyn vian ketjuuntuminen muihin osiin saattaa yllättää. Tilannetta helpottaa hyvät työkaverit. Tiedämme kuka tietää mistäkin aiheesta muita enemmän, ja apua löytyy hienosti.

Uudet työntekijätkin ovat kotiutuneet hyvin Pekantille, eikä kukaan ole jäänyt työyhteisön ulkopuolelle. Kahvitauolla läppä lentää vahvasti, ja pientä kuittia sinkoilee pöydän yli. Mutta huumori pysyy jotakuinkin hyvän maun rajoissa, eikä mene ihon alle.”

Jesse Kyllönen

 

Yhteistyötä ja joustoa

”Korona-aikana koulutuksia on peruttu jonkin verran, mutta normiaikana olen niissä käynyt. Korvaavana ”koulutuksena” on firman sisäinen tiedon jako. Opetamme toinen toisiamme. Kaikki tulevat toimeen keskenään ja uskon, että siksi uusien ukkojen kotiutuminenkin on helppoa.

Tässä työpaikassa asioita voi sopia myös työnantajan kanssa. Omalla kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi harrastusten vaatimien vapaiden saamista. Harrastan moottorikelkkailua ja normaali viikonloppu ei riitä kelkkareissuun, koska ajelen pohjoisen tuntureilla pidempiä matkoja. Normaaleista rutiineistakaan ei tarvitse päätänsä rasittaa. Palkat tulevat ajallaan ja muutkin perusjutut hoituvat työnantajalta joustojen lisäksi hyvin.”

Jesse Kyllönen

 

Vastuuta ja vakioasiakkaita

”Työn merkitystä tulee ajateltua varsinkin silloin, kun tulee hälytys tien päälle. Halvaantunut rekka on tien tukkeena ja rahti seisoo esimerkiksi pakkasen hyydyttämänä. Silloin jossakin päin Suomea odotellaan tilatun tavaran saapumista. On mukavaa ja palkitsevaa työtä saada ja ottaa vastuuta. Ja onhan se mukava näky, kun kalusto ja rahti saadaan jälleen liikkeelle.

Vastuu on mukava asia myös hallissa tehtävissä korjauksissa. Työhön keskittyneenä saa parhaan lopputuloksen aikaiseksi. Joskus asiakas tulee halliin mukaan seuraamaan korjaustoimia. Sekin on ihan ok minulle, jos juttelee mukavia mutta antaa minun tehdä tehtäväni. Joskus kuskit myös auttavat. He voivat näyttää esimerkiksi nostureiden ja muiden lisälaitteiden toimintaa, jolloin pääsen käsiksi vikaan ja korjaamiseen.

Vapaa-ajalla teillä ajellessa tarkkailen erityisesti raskaan kaluston valoarsenaalia, kun valohommia tulee paljon tehtyä. Osa kuskeista on tullut tutuksikin. Pekantin autolla ajellessa kuskit morjestavat, ja tulkkaan sen positiiviseksi merkiksi.”

 

Tulisitko sinä Jessen työkaveriksi? Katso avoimet työpaikat tai lähetä avoin hakemus.